12 Şubat 2015 Perşembe

HANGİSİ VANDALİZM?

Sabri Arpaç

Vandalizm nedir? Önce konu hakkında  kısaca bilgi verelim. Vandalizm sözlüklerde kısaca; ‘vandal, miladın başlangıç yıllarında yaşayan ve Roma İmparatorluğu ile yaptığı savaşlarda acımasızlığı ile ün salan bir Doğu Germen halkı yani Alman’ların atalarıdır. Günümüzde kullanılan anlamı ise, eski kültür ve sanat anıtlarını yakıp yıkan, bunların değerini bilmeyen kimse veya topluluklara verilen addır. Vandalizm ise, vandal olma yanlısı’ demektir.

Bilindiği gibi gezi olaylari nedeniyle göstericilerle güvenlik güçleri arasında tartşmalar meydana gelmekte. Göstericiler eylemlerini sürdürmekte, polis ise göstericileri engellemeye çalışmaktadır.

Gösteri yapanlar gösteri konusu ile ilgili ısrarlarını sürdürmekte, iktidar ise karşı argümanlarla göstericilerin amaçlarını aştıkları ve ideoljik amaçlarla gösterilerini sürdürdükleri ve hatta iç ve dış güçlerce kışkırtıldıklarını, bu kışkırtıcıların başında ise faiz lobisinin geldiğini ileri söylemektedirler.

Şimdi bu faiz lobisi üzerinde biraz duralım. On yillik AKP iktidarında 100 milyar doları aşan cari açığa rağmen göreceli de olsa krızden sanki etkilenmemiş gibi görünen bir Türkiye vardır. Oysa Batının, amerikanın enflasyonu ve faiz oranlari bizimkinden düşüktür.

Global dünyada sermaye hareketlerinin hızlı bir şekilde hareket ettiği bilinmektedir. Eğer Türkiye’de faiz oranı diğer ülkelerden daha yüksekse ve Türkiye de güvenli bir ülke ise sermaye yani para Türkiye’ye gelir. Güvenli olmadiğina inandiğinda ise geri gider.

10 yıldır sermaye ihraç eden Batı ülkelerinin ve Körfez sermayesinin at koşturduğu Türkiye Gezi Park olaylarının vandalca bastırılmak istenmesi ve insan hak ve özgürlüklerinin kısıtlanması, hükümetin ve özellikle de başbakanın olaylara serinkanlı yaklaşmaması, çatışmacı bir dil kullanması nedeniyle bütün Batı Dünyasında tartışılır hale gelmiştir. Özellikle Batının ve on yıldır koşulsuz desteklediği AKP iktidarı bu kez güven veremez hale gelmiştir.

Yani iktidarın vandalca hareketleri, ülkeyi ve ekonomiyi zor durumda bırakmıştır. Ek olarak da ABD’nın doları disipline etmesi ise dolara olan talebi artırmış ve dolar hızla yükselmeye başlamıştır.

Yani vandalizm bizatihi iktidar tarafndan halka uygulanmış, Ülkenin imaji  içte ve dışta olumsuz etkilenmiştir.

Üzerinde bir çaki bile bulunmayan, hiç bir ateşli ve delici silah kullandıklari hakkında bir tespit yapılamayan göstericiler nasıl vandal oluyor?

Üzerlerıne acımasızca tazyikli su sıkılan, zehirli gazlarla perişan edilen; öğrenci, aydın, sanatçı, sivil toplum örgüt yöneticileri yani halk vandal oluyor, güvenlik güçleri himayesinde, satırla, palayla, sopayla saldıranlar, bunları yaptıran iktidar ve onları kanunsuz uygulayan mülki ve güvenlik güçleri amirleri vandal olmuyor! Öylem mi?

Kanunlar çerçevesinde görev yapmayan, iktidar yandaşi, kanun ve nizam tanımayanlar hariç olmak üzere, terörün yıllardır kol gezdiği Ülkemizde canını ortaya koyarak ekonomik nedenlerle polisliği seçmek zorunda olan kendi tabirleriyle ‘emir kulu’ polisler ise sokağin mağduru haline getirilmiştir.

Göstericiler içinde kamu malına, halkın mal ve can güvenliğine zarar veren vandallar var ise, onlari bulup adelete teslim etmek güvenlik güçlerinin görevidir. Aylardır devam eden gösterilerde göstericilerin neden olduğu bir can kaybi ya da aşırı bir zaiyat da şimdiye kadar kamu oyuna yansımamıştır.


Bir tanımı ya da suçlamayı yaparken bile, isabet göstermeyen, adeta kendini tanımlayan AKP  iktidarı, vandalizmle özdeşmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder